GUIDE | INNEHÅLLSSTRATEGI

Så gör du för att skapa en effektiv innehållsstrategi

Datum: 

Lästid:

12 min

Av:

Med en välarbetad innehållsstrategi säkerställer ni att ni skapar effektivt innehåll som engagerar er målgrupp. Innehållsstrategin hjälper till att planera, strukturera och producera rätt innehåll för era affärsmål. Det ger även en god översikt över när, hur och var innehållet skall publiceras i era kanaler. Här går vi igenom vad en innehållsstrategi är, varför det är viktigt med en genomtänkt strategi för företagets innehåll, och hur ni går till väga för att ta fram en innehållsstrategi med maximalt genomslag. 

Vad är en innehållsstrategi?

Innehållsstrategin är styrdokumentet, planen, för hur ni går från idé till handling för att skapa relevant och engagerande innehåll till målgruppen. Strategin skall beskriva och förklara hur ni ska styra innehållet för att skapa värdet både för er och för målgruppen. Er verksamhet och de övergripande affärsmålen avgör avgränsningarna för innehållet i strategin. Innehållsstrategin kan därför antingen täcka hela den digitala närvaron, eller enbart omfatta innehåll i en eller ett antal kanaler, såsom bara Webb, eller några Sociala medier. Alternativt kan innehållsstrategin inkludera såväl digitala som fysiska kanaler, som papperstidning och print. Det är helt upp till varje verksamhet.

Men det viktiga är inte hur detaljerad eller omfattande innehållsstrategin är. Målet är att skapa samsyn kring vilket innehåll som bäst tillgodoser målgruppens behov, så att de fattar beslut i linje med era affärsmål. Så med en övergripande plan kommer ni betydligt längre än när innehållet skapas slumpvis och utan kontinuitet. 

"Innehållsstrategin förklarar varför ni tar fram innehåll, vem innehållet riktar sig till, vilken typ av innehåll som skall produceras, i vilka kanaler det ska publiceras och när det skall ske."

Varför är det viktigt med en innehållsstrategi?

Grundidén med en innehållsstrategi är att ta fram en långsiktig plan för produktion, publicering och styrning av innehåll. Innehållet syftar till mer än att bara underhålla och informera målgruppen. Det är ett verktyg för att dels växa sin kundbas och dels maximera värdet av den befintliga kundbasen. Och för att göra det krävs kreativt innehåll av god kvalitet, som står ut bland konkurrensen och som optimeras för målgruppen. Det i sin tur kräver att man är väl införstådd med vem målgruppen är, hur deras behov ser ut, vad konkurrenter gör och vad du behöver göra annorlunda för att bättre tillgodose behoven. Först då kan man bedöma vilket innehåll, i vilket format och i vilka kanaler som skapar bäst genomslag. När man hoppar över allt det, och går rakt på att slumpmässigt skriva artiklar, Facebookinlägg eller videoklipp riskerar man att slösa resurser som inte får någon effekt. 

Vad bör en innehållsstrategi innehålla?

En välskriven innehållsstrategi skräddarsys efter affärsmålen och verksamhetens marknadsnärvaro. Men som en riktlinje bör strategin besvara frågeställningar kring målgrupp, relevanta ämnen, kanaler för publicering, format, röst och tonalitet samt omfattning och frekvens. Dessutom måste interna beslut tas kring rollfördelning och arbetsprocesser:

  • Vilka i teamet ska delta? Beroende på verksamhetens inrikting och innehållets generella natur kan innehållet skapas av många olika roller och kompetensområden. Skall en sakkunnig i organisationen skriva artiklar till webben? Skall försäljningsteamet skapa produktguider? Eller är det bara socialt innehåll till Instagram som marknadsansvarige sköter?  
  • Vilka mål har ni med innehållet? Alla verksamheter behöver inte skapa innehåll, affärsmålen nås effektivt på andra sätt. Men för de flesta krävs innehåll för att nå ut till nya kunder, generera leads, skapa lojalitet hos befintliga kunder, utbilda och informera för att förbättra kundupplevelsen, öka kundnöjdheten osv. Formulera tydliga mål som är konkreta och realistiska. 
  • Vem är målgruppen? En grundförutsättning för alla verksamheter är att förstå sin målgrupp, personerna som köper dina tjänster eller produkter. Djupdyk i målgruppens problem och hur ert erbjudande löser just det problemet. Förstå vad som motiverar och engagerar dem.
  • Vilket innehåll passar bäst och hur skall det produceras? Långa texter eller kort och koncist? Användarupplevelsen eller inspiration? Artiklar eller guider? Kanske en kombination? Förstå målgruppens intention, vad de efterfrågar när de konsumerar ert innehåll. 
  • I vilka kanaler finns målgruppen?  Olika kanaler fyller olika syften. Välj kanaler med omsorg. Egen webbplats eller sociala medier? Vilka plattformar är mest relevanta? Professionellt med LinkedIn eller lättsamt med TikTok?
  • Vilka format passar bäst? Rörligt eller bild? Text eller ljud? Nyhetsbrev, blogg, podcast eller artiklar? 

"Innehåll krävs för att nå ut till nya kunder, generera leads, skapa lojalitet hos befintliga kunder, utbilda och informera, för att förbättra kundupplevelsen och öka kundnöjdheten"

Innehållsstrategi för Sociala Medier

sociala-medier-innehallsstrategi
Innehållsstrategi för Sociala Medier

Innehållsstrategin för Sociala Medier följer samma struktur och upplägg som innehållsstrategin i stort, med skillnaden att allt innehåll begränsas till Sociala Medie-plattformar. För sociala medier är därför kanalstrategi en central del. Vilka kanaler ni väljer styrs av vart er målgrupp befinner sig. Därefter är det kanalerna i sig som avgör hur innehållet bör utformas. Det gäller att hitta rätt balans i tonalitet, format och omfattning som dels passar den specifika kanalen och dels gör ert varumärke rättvisa. Ofta bör dock strategin utformas efter ett roterande schema, där underhållning, utbildning eller varumärkesbyggande insatser varvas med information om produkt, tjänst eller erbjudande.

Nyckeln till framgångsrik innehållsproduktion på Sociala Medier är kontinuitet och frekvens. Där hjälper det mycket med en innehållskalender. Formatet kan variera från ett övergripande internt dokument och kalenderappar till prenumerationstjänster med integration mellan plattformarna och automatisk publicering hos exempelvis HubSpot. Med en innehållskalender får ni rätt förutsättningar att planera och automatisera innehållet utifrån en tidsbestämd schemaläggning. Det hjälper framförallt mindre företag att göra den digitala kommunikationen effektiv och minimalt resurskrävande, men samtidigt skapa innehåll med optimal utformning och frekvens. Men värt att fundera över är hur de interna resurserna ser ut för att sköta innehållsstrategin för företagets Sociala Medier. När kvalitet går först blir det en affärsstrategisk fråga att bedöma kostnad mot förväntat värde. I många fall lönar det sig att outsourca kommunikationen för Sociala Medier till en extern part i sin helhet. Besluten styrs av de övergripande målen med innehållsstrategin. 

Exempel på Innehållskalender hos Semrush

Innehållsstrategi för Webb

För innehållsstrategier riktade mot webb är det affärsmålen som styr innehållet. För många branscher har webbplatsen som roll att informera om verksamheten och erbjudandet. Då har innehållet främst en informativ uppgift. En konsultbyrå kan exempelvis skapa artiklar för att stötta tjänstesidan, med fördjupande texter om specifika affärsområden i inläggsformat. Syftet är att underlätta för en potentiell kund att vända sig till konsultföretaget, tack vare att de i detalj beskrivit kundens problem och hur de går tillväga för att lösa problemet. Innehållet skapar då trovärdighet och visar på rätt kompetens. 

För andra verksamheter kan innehållet i sig syfta till att öka varumärkeskännedom och driva ny trafik till sidan. Då är det sökintentionen som styr vilket innehåll som lämpar sig bäst att publicera på sin webbplats. Sökintentionen är det som användaren vill få besvarat när de söker på ett visst nyckelord eller en fras i sökmotorn. 

För homestylingföretaget kan innehåll med nyckelordet “inredningshjälp” vara aktuellt. När man söker på termen ser man kanske att de topprankade sidorna består av guider för hur man går tillväga för att skapa en viss inredningsstil, och relaterade termer är “tips” eller “guide”. Då bör fokus läggas på att skapa utbildande och inspirerande innehåll om målet är att öka synligheten hos målgruppen. 

Så skapar du en innehållsstrategi

Sätt rätt Mål, Bestäm relevanta Nyckeltal och KPI:er

Utgå ifrån affärsmodellen och de övergripande affärsmålen för verksamheten. Har ni en aggressiv expansionsplan eller är målet en måttlig tillväxt som bäst nås av att att behålla och fördjupa befintliga kundrelationer? Hur ser marknadsföringsbudgeten ut och hur har varje post allokerats? Dessa steg förenklar för att formulera relevanta nyckeltal och KPI:er för innehållsstrategin när ni vet hur stor del av budgeten som dedikerats till innehållet. Vilket konkret värde skall innehåll och kanaler bidra till att skapa? Vad vill ni uppnå kortsiktigt (inom 90 dagar) och långsiktigt (årsbasis)? Begränsa er till några få som är mest relevanta.

innehallsstrategi-nyckeltal-per-kanal
Nyckeltal per kanal

Vem gör vad?

Vilka roller krävs och vem skall ansvara för vilket område? Behöver ni en hel redaktion eller skall marknadsansvarige ha det övergripande ansvaret? Var realistisk och börja hellre stått för att sedan skala upp. Risken är att man går ut för ambitiöst och får halvhjärtat producerat innehåll med alltför gles publicering som svar. Att inte skapa innehåll alls kan ofta vara en bättre strategi än att synas i kanaler med innehåll som inte uppdateras. Därför är det viktigt att alla roller bestäms på förhand och förbinder sig till en viss produktionsfrekvens. 

Vilka behov har målgruppen?

Målgruppsanalys är ett avgörande steg i den övergripande marknadsföringsstrategin, men det förekommer att framförallt små och nystartade företag inte har en konkret marknadsföringsstrategi på plats. I det läget saknar man viktiga insikter om hur man går till väga för lyckas på marknaden, eftersom att man inte fullt ut förstår vem användaren eller kunden är och hur de bäst approcheras och servas. Har ni inte redan gjort en grundlig analys över er målgrupp och deras drivkrafter bör ni börja med det. Formulera egenskaper, utmaningarna och drifterna hos användarna. Skapa User Personas vid behov för att visualisera olika subgrupper inom målgruppen.

Gör tydligt:

  • Vem skall ni nå?
  • Vilka problem har de som ni skall lösa?
  • Vilken information vill de ha?
  • Vilka är deras sökintentioner och syftet med aktiviteten i de olika kanalerna?

Vilket innehåll i vilka kanaler?

Utvärdera tillgänglig data och statistik över olika kanaler för att kartlägga vart målgruppen finns. Identifiera sedan användarens intention med kanalerna för att säkerställa att det överlappar med ert erbjudande.

Störst effekt får man ofta med en flerkanalstrategi (Omnichannel), där flera kanaler används samtidigt. I
nnehållet kan återanvändas över kanalerna i anpassade versioner. På så vis effektiviserar man insatsen och tidsåtgången för att ta fram innehållet och skapar samtidigt kontinuitet över kanalerna. 

  • Intervju med branschexpert på YouTube
  • Beskrivning av affärsområde på webbplatsen
  • Analys på LinkedIn
  • Föreläsning i Teams
  • Artikel på Facebook
  • Ämnet i korta drag i nyhetsbrev

Kill your darlings!

Kvalitet går först när innehållet skapas för användaren. Och för mycket innehåll med för lite relevans blir rörigt, överväldigande eller totalt ointressant för användaren. Ta ett objektivt grepp om innehållet ni redan har och det som ni planerar att skapa. Behövs allt? Tillför allt värde eller behöver något tas bort eller ändras om? Fokuserar ni för mycket på den interna verksamheten? Hur uppfattar användaren innehållet? Upprepar ni samma ämne och slutsatser över flera kanaler? Är språket lätt att förstå? Vad fyller innehållet för syfte?

Är strategin effektiv?

När strategin är satt och implementerad inleds aktiviteten med att kontinuerligt mäta, utvärdera och följa upp resultatet av insatserna. Beroende på innehållsstrategins syfte och omfattning finns olika analysverktyg att luta sig mot. Välj ett verktyg som matchar behoven och, såklart, som mäter det ni behöver mäta. Google Analytics är gratisverktyget som erbjuder värdefull data över webbplatsen eller e-handeln. 

  • Hur ser klickfrekvensen ut på sidan? 
  • Hur navigerar de över sidan?
  • Hur mycket engagerar de sig i innehållet på landningssidan?
  • Hur ser kundresan ut, vilka sidor kommer de från och vilka sidor tar de sig till?
  • Motsvarar innehållet kundens informationskrav?
  • Vilka sidor driver störst engagemang?
  • All Posts
  • Affärsplanering
  • Artikel
  • Branding
  • Digital Marknadsföring
  • Gudie
  • Guide
  • Mall
  • Marknadsföring
  • SEO
  • Strategi
  • Tips & Råd
  • UX
  • Varumärke
  • Webbdesign

Prata innehållsstrategi med oss!